Haberler

Anasayfa / Haberler
PCR Testi Nasıl Yapılır?

PCR Testi Nasıl Yapılır?

PCR testi için örnekleme bireyin burun deliğinden gırtlağına doğru ilerletilen, ucu pamuklu bir çubuk yardımı ile yapılır.
 
Alınan sürüntü 56 C dereceye kadar ısıtılmış asidik bir sıvı solüsyona yerleştirilir ve bu, SARS-CoV-2 virüsün lipidlerden oluşan zarfının parçalanmasına ve viral RNA'sını açığa çıkarmasına neden olur. Sonrasında bu örnekten elde edilen RNA daha sonra virüsün saptanabilir olması için yüz milyonlarca kez çoğaltılır.
 
Eğer alınan örnekler, aynı yerde analiz edilirse sonuçlar dakikalar içinde elde edilebilir, ancak ne yazık ki yoğunluktan dolayı test yapılması işlemlerinde sıranın ve gecikmelerin olduğu, ya da test için başka bir laboratuvara gönderimin yapıldığı göz önünde bulunduğunda, sonuçların birkaç güne varacak kadar uzun sürede elde edilebileceği düşünülebilmektedir. PCR testleri, bir sağlık uzmanı tarafından uygun şekilde yapıldığında doğruluk oranı çok yüksektir.
 
PCR tetkiklerinde elde edilen pozitif sonuçlar, aranan genetik materyale uygun bir eşleşme yakalandığını ifade ettiği için, çok yüksek oranda doğrudur. Ancak negatif bir sonuç elde edilmesi, bu virüslere dayalı enfeksiyonların var olmadığı anlamına gelmez; testin yalancı negatiflik ihtimali gözardı edilmemelidir. Teşhis süreci her zaman için semptomlara, olası maruziyetlere ve doktorun klinik gözlemlerine bağlı olarak daha fazla adım içerebilir.

PCR Testi Nerede Yapılır?

PCR testi yaptırmak isteyen bireylerin doktorları ile iletişime geçmeleri ve durumlarını ifade etmeleri gereklidir. Doktora hem maruziyete neden olmuş olabilecek durum hem de mevcut belirti ve semptomlar tarif edilmelidir. Doktor COVID-19 için bir teste ihtiyacınız olduğunu düşünürse, bunu belirtecektir. PCR testi, ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı sağlık kuruluşlarında örnek alınması, yine bakanlık tarafından onaylı laboratuvarlarda sonucun elde edilmesi ile gerçekleştirilir.

10.08.2021

Sizi Aramamızı İstermisiniz?

Daha detaylı bilgi için biz sizi arayalım...

WhatsApp chat